Ordkunskap är makt

Att ha ett brett ordförråd är viktigare än vad man kanske kan tro, inte minst när det kommer till att förstå villkor och förutsättningar för bland annat olika samhällsfunktioner och hjälpmedel. Men nivån på ordkunskap sjunker för varje år enligt nya rapporter.

bok-uppslagNär högskoleprovet skrivs två gånger om året av tusentals olika människor i Sverige, samlas det in kunskapsdata för forskare att utröna och säga något om. Denna data visar på att kunskapsnivåerna vad gäller ord och ords betydelse minskar. Tydligen är det också så att tjejernas resultat på orddelen sjunker snabbare än vad killarnas gör, något som forskare finner oroväckande. Det tycks inte handla om att skolan har blivit sämre utan att vi läser mindre, vi läser kortare texter och inte i tidningar och böcker utan i mobilen. Detta skrivs det mer om här.

Ytterst är det en fråga om demokrati och makt. Den som kan orden kan bättre föra fram sin talan och andras talan –  Svenska Dagbladet

Att kunna skilja på ord och förstå innebörden

Om man inte vet skillnaden på ord kan det få sina konsekvenser, bland annat när man tar lån. Det kan till exempel vara bra att kunna skillnaden mellan annuitet och förlängning. Det ger smslån med olika upplägg och olika prisbilder. Bra att veta.

Att kunna skilja på ord och ord, alltså att ha en stort ordförråd, kan inte bara göra så att man förstår mer i samhället och tar till sig information på ett helt annat sätt, det kan även ge en stora karriärfördelar. I alla fall om man skriver högskoleprovet och får 2.0, som vi kan läsa om två som gjorde här.