Så gör du för att börja frilansa

Frilansare är en person som utför uppdrag åt andra företag utan att ha en anställning. Ordet frilansare förknippas i Sverige med olika saker men kort sagt är innebörden att det är en arbetsform där en person jobbar med ett specifikt uppdrag under en kortare period utan att ha ett fast jobb hos en arbetsgivare.

Istället för att få en månadslön en arbetsgivare får en frilansare betalt för utförda tjänster. Vad en frilansare får i lön kan variera och lönen beror på antalet arbetade timmar eller uppdrag. För att du ska kunna arbeta som frilansare behöver du antingen ha ett företag med f-skatt för att kunna fakturera eller ta hjälp av ett företag som kan hjälpa dig att fakturera. Ett företag som https://coolcompany.com/se/ kan hjälpa dig med fakturering. Om du har ett eget företag måste du själv hålla koll på fakturor, skatter, avgifter, deklaration och mycket mer. Om du tar hjälp slipper du allt sådant eftersom egenanställningsföretaget gör allt åt dig. Du betalar dock en avgift för det arbetet. Du får mer tid över att göra det du gillar och är bäst på. Är du ny inom frilansvärlden är det en väldigt bra idé att börja att fakturera genom ett egenanställningsföretag.

Att frilansa ger frihet

Att arbeta som frilansare har blivit populärare eftersom det ger en helt annan frihet än att vara anställd. En frilansare kan arbeta med många olika saker och inom många branscher. I Sverige frilansar folk inom alla tänkbara yrken. Det finns många positiva aspekter med att arbeta som frilansare.

Fördelar med att frilansa:

  • Du kan jobba med det du verkligen brinner för
  • Bestämma dina egna arbetstider och arbetsplats
  • Välja uppdrag och uppdragsgivare efter eget tycke och smak
  • Vara din egen chef
  • Knyta nya kontakter med nya branscher och människor

Gör en tydlig plan

Om du vill arbeta som frilansare bör du sätta dig ner och göra upp en tydlig plan för hur det ska gå till. Fundera över dina kunskaper och vad du kan sälja. Sedan ska du kartlägga vilka branscher som skulle kunna vara intresserade av din expertis. När dessa steg är färdiga är det dags att hitta kunder. Du kan lägga upp annonser, kontakta företag direkt och kolla runt i ditt kontaktnät.