En liten ordlista till kryptovalutor

Kryptovalutor är någonting som diskuteras flitigt just nu. Kanske hör du till dem som undrar vad det hela handlar om? I den här artikeln kan du läsa grunderna i vad kryptovalutor är och några termer som förknippas med dem. Kanske kan du sen avgöra om kryptovalutor är någonting du själv skulle vilja investera i.

I den här artikeln kommer du att kunna läsa om vanliga begrepp kring kryptovalutor. Först kanske det är värt att påminna om vad en kryptovaluta är. Kryptovalutor är decentraliserade och virtuella valutor som det talas och skrivs mycket om just nu. Det mest kända exempel är Bitcoin, men det finns i dagsläget mängder av andra alternativ. En del kryptovalutor förknippas också med andra verksamheter. Ett exempel är Ether och dess associerade mjukvaruplattform Ethereum. Ethereum tillhandahåller bland annat en kontraktsplattform som uppskattas av många. Gå in och köp ethereum här om du är intresserad av att vara med på det tåget. Framgångarna har lett till att Ether nyligen för första gången värderades till mer än 3 000 dollar styck.

Blockchain

Blockchain är ett av de vanligast förekommande begreppen när det talas om kryptovalutor. Vad är blockchain? Blockchain är ett sätt att hantera information som introducerades när Bitcoin lanserades 2009. Det är en teknik som kan användas för allt från valutatransaktioner till näthandel. Rent tekniskt kan blockchain beskrivas som en form av ”liggare” där alla parter som är inblandade i en transaktion verifierar informationen om den. Det blir i och med det svårt att förstöra eller förfalska information, eftersom alla parter måste gå i god för att informationen stämmer.

Mining

En annan term som förekommer ofta när kryptovalutor diskuteras är ”mining”. Termen syftar på den metod som användes för att generera nya Bitcoins. Rent praktiskt sett består mining i att datorer utför överföringar och beräkningar. Efter att en dator utfört ett visst antal beräkningar så delas en belöning ut i form av en ny Bitcoin. När Bitcoin lanserades i slutet av 00-talet var det många över hela världen som upplät sina datorer till mining. Dock fungerar fenomenet på så sätt att belöningen blir mindre och mindre över tid. Att använda en dator för mining idag är enligt de flesta bedömare inte lönsamt. Elkostnaden för att ha en dator som står och processar information blir helt enkelt högre än belöningen i form av Bitcoins. Observera att inte alla kryptovalutor använder sig av samma metod som Bitcoin.

Exchange

En ’exchange’ är en handelsplats för kryptovalutor och kallas också för bland annat växlingstjänst eller kryptobörs. Ett svenskt exempel på en exchange är Bt.cx. En exchange fungerar på det stora hela på samma sätt som en traditionell nätmäklare där du köper och säljer aktier, fonder och andra värdepapper. På en exchange kan du köpa och sälja olika kryptovalutor och växla in dem mot traditionella valutor så som Euro. Hos Bt.cx kan du köpa och sälja Ether och Bitcoin som är de två kryptovalutor som är hetast just nu. Att skaffa ett konto hos Bt.cx är enkelt och du kan betala dina transaktioner exempelvis med Swish.