Prepping är det nya inneordet

Prepping är ett ord som har hörts mer och mer i Sverige på senare år men för många är det kanske lite oklart vad det faktiskt betyder. Prepping är taget från engelskans ord ”prepare” som betyder att förbereda sig på svenska. Med andra ord handlar prepping om att förbereda sig inför en samhällskris. 

preppingPrepping som på svenska kallas för krisberedskap innebär att man förbereder sig inför en eventuell samhällskris genom att till exempel ha ett kriskit hemma med det du behöver för att klara dig hemma i ungefär 1-2 veckor.

”Med prepping förbereder man sig för krissituationer genom att till exempel ha tillgång till en krislåda med det viktigaste som nödmat, vattendunkar, vevradio, vattenfilter, nödkök (sprit- gaskök), ficklampor och nödladdare (solcellspanel, powerbanks).” Läs mer om prepping hos Criseq.

Vad ska du göra för att bli en prepper?

Med ordet prepping kommer att man kan vara en så kallad prepper. För att bli detta kan du gå en utbildning hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.  Det viktigaste du behöver tänka på för att vara en prepper är att du ska ha mat och förnödenheter så att du kan klara dig utan ström och vatten i 72 timmar.  Du bör även se till att det finns möjligheter för att du ska kunna värme. Det finns flera butiker där du kan köpa färdiga preppingkit som innehåller allt du kan tänkas behöva för att klara dig utan myndigheters hjälp en tid. Du kan även hitta flera checklistor på nätet med information om vilka saker du bör införskaffa dig för att vara krisberedd.

Om en kris väl skulle inträffa kan du alltid får information på krisinformation.se som du även kan ringa. Här finns information om alla typer av samhällskriser och vad du kan göra för att förbereda dig för dem.

Prepping är ett ord värt att lägga på minnet!