Abaya är mode

Abaya är ett löst sittande plagg som bärs av muslimska kvinnor när de är ute offentligt. Plagget täcker kvinnans kropp men inte huvudet.

Abaya bärs av muslimska kvinnor när de är ute i det offentliga framförallt i länder på arabiska halvön. Oftast är abayan svart men den finns i flera olika färger. Läs mer här om vilka olika färger och stilar det finns. Under en abaya bör man vara respektfullt klädd med löst sittande kläder som en kjol och en tröja som täcker axlarna. Eftersom en abaya inte är heltäckande är det väldigt vanligt att kvinnor även bär en hijab eller niqab till. En hijab är en huvudduk som täcker kvinnornas hår medans en niqab är en heltäckande huvudduk som bara ha en smal öppning för ögonen.

Varför bär man en abaya?

Det finns flera anledningar till varför muslimska kvinnor bär en abaya men det är framförallt tre saker som påverkar vad kvinnorna får ha på sig och hur det ska bäras.

  • Religion är en stor anledning till varför många kvinnor bär en abaya. Koranen är det som framförallt reglerar vad de får ha på sig ute i det offentliga.
  • En annan anledning är den regionala klädkoden. När man besöker till exempel förenade Arabemiraten och saudiaraben ingår abaya i klädkoden vilket innebär att den bör bäras även av kvinnor som är på besök.
  • Även familj påverkar vad kvinnor får ha på sig. Somliga familjer är mer strikta och tycker inte kvinnan får visa någon hud medans andra familjer är mer öppna och det går bra att visa ansiktet.
  • Många kvinnor bär abaya och hijab för att de känner sig trygga i de.

kvinna bär abayaAbaya trendsätter

På senare år har muslimskt mode utvecklats mycket och börjat bli en trendsättare. I Sverige har det blivit populärt med löst sittande byxor med häng och en tubsjal vilket definitivt är influerat från det islamska modet. Dessutom har modehus som dolce & gabbana lanserat en hijab- och abaya kollektion. Även DKNY har släppt muslimska kläder med en kollektion för ramadan. Det finns flera stilikoner som bloggar om muslimskt mode blandat med mode från catwalken, dessa muslimska kvinnor kallas för hijabistas.