Vejpa – ett sätt att sluta med cigaretter?

Vejpning, att röka så kallade e-cigaretter med nikotin, har blivit en stor trend de senaste åren. Du har säkert sett människor på stan suga på de små pennliknande föremålen och de stora, vita moln av rök som användarna andas ut. Det sägs att vejpning är ett mindre hälsofarligt alternativ till vanliga cigaretter av tobak, men stämmer det?

Vissa läkare menar att e-cigaretter kan vara ett alternativ för den som vill sluta röka, och ser vejpning som ett mindre farligt alternativ till tobaksrökning för denna grupp. Men stämmer detta? Svaret tycks vara både ja och nej.

Vejpa som rökavvänjning

Att sluta röka är inte enbart svårt på grund av det nikotinberoende som rökare bygger upp, utan även de ritualer som blir en del av rökarnas vardag är svåra att bryta sig fri från. Att hålla en cigarett i handen, ha den i munnen och puffa på är alla saker som den som försöker att sluta röka kan sakna, och som traditionella nikotinläkemedel för rökavvänjning inte kan ersätta – vilket gör det lätt att gå tillbaka till tobakscigaretten. Med e-cigaretten får den som försöker sluta röka fortfarande göra dessa saker, men utan att utsätta sig för många av de hälsorisker som kommer med tobak. I vanliga cigaretter är det nämligen nikotinet som orsakar beroendet, men många forskare menar att det är ämnen i tobaksröken som orsakar skadorna i kroppen som kommer med tobaksrökning. Så om du vill sluta röka kan denna metod väl vara värd att i alla fall testa, men se till att handla e-cigg från bra återförsäljare så att du får en vejp med hög kvalitet.

Passiv rökning och kemikalier

Även om vissa läkare ser förhållandevis positivt på vejpning, är andra mer negativt inställda till den nya trenden. E-cigaretterna utsöndrar väldigt mycket rök, vilken innehåller kemiska partiklar och nikotin. Den som är i närheten av någon som vejpar utsätts med andra ord för passiv rökning. En av kemikalierna som utsöndras av e-cigaretterna är propylengykol, vilket även används i till exempel kylarvätska till bilar. Inandningen av kemikalien kan vara irriterande för luftvägarna, och hur kemikalierna i e-cigaretterna påverkar kroppen finns det ännu ingen långsiktig forskning på.